Ljus
Ljus är mer än bara stämningshöjande ljuskällor, de har en rik historia och är gjorda av en rad olika material som påverkar både hälsa och miljö på olika sätt.
Läs mer ...Ljus är mer än bara stämningshöjande ljuskällor, de har en rik historia och är gjorda av en rad olika material som påverkar både hälsa och miljö på olika sätt. Här utforskar vi vad ljus är gjorda av, deras historiska bakgrund och de olika typerna på marknaden idag.
Material i levande ljus
- Ljus tillverkas i ett flertal olika material, alla materialen har lite olika egenskaper. En del är mer miljövänliga och de påverkar inomhusluften på olika sätt.
- Stearin är ett av de vanligaste materialen för att göra ljus. Det framställs av fettsyror från animaliska fetter, ofta som en biprodukt från slakteriavfall, eller från vegetabiliska oljor som palmolja. Stearin är både biologiskt nedbrytbart och förnybart, brinner med en klar låga och ger mindre rök och sot än bland annat paraffin, tack vare att det sotar mindre så ger det mindre svarta väggar och leder till en bättre inomhusmiljö.
- Paraffin tillverkas av råolja och är ett billigt och vanligt material att tillverka ljus i. Nackdelen är att råolja är en icke-förnybar fossil resurs, i gengäld så är det billigare än många andra material. Eftersom att det är en oljeprodukt så sotar ljusen mer och ger ofta svarta fläckar på väggar och i ljuslyktor. Paraffin påverkar även inomhusluften till det sämre. Paraffin är billigare att göra ljus än stearin därför är det ofta man ser ljus med paraffin.
- Sojavax är ett vegetabiliskt vax framställt av sojabönor, det är förnybart och har en låg miljöpåverkan. Sojavax brinner långsammare än bland annat paraffin vilket gör till att ljusen räcker längre. Ljus av sojavax sotar inte så mycket och ger en bättre inomhusluft.
- Bivax är ett naturligt vax som produceras av bin, det är således både förnybart och biologiskt nedbrytbart. Ljus av bivax brinner länge och det sägs avge negativa joner som ska rena luften och leda till väldigt bra inomhusluft. Det är däremot dyrare än många av de andra materialen och är därför inte lika vanligt att använda vid tillverkning av ljus.
- Rapsvax framställs av rapsolja, en gröda som odlas i vår närhet vilket inte kräver långa transporter. Det är dessutom både biologiskt nedbrytbart och förnybart. Men det är hårdare än andra material och är därför svårare att arbeta med vid tillverkningen av ljus.
Tillverkning av ljus
De flesta ljusen tillverkas genom att man värmer upp materialet man gör ljusen av så att det smälter sedan häller man massan ner i en form som man har placerat en veke i. När massan har kylts ner så stelnar det och man kan därefter ta bort formen och man har tillverkat ett ljus. En annan teknik är att stöpa ljus, det är vanligast vid tillverkning av kronljus och antikljus. Ljusstöpning går till genom att man smälter ljusmassan och håller den flytande i ett kärl. Man tar veken och knyter fast på en pinne, därefter doppar man ner vecken några sekunder i ljusmassan och sedan får den hänga och svalna. När veken med ljuset har svalnat så doppar man åter ner den i ljusmassan i några sekunder. Den här doppningen och avsvalningen upprepas tills ljusen har fått den önskade storleken. Då tar man bort ljusen från pinnen och ljuset är redo att användas.
Olika typer av ljus
Förutom olika material så finns ljus i alla möjliga former och utförande. Var och en designade och anpassade för olika användningsområden och miljöer. Här kommer några av de vanligaste:
- Blockljus är stora, rejäla ljus som ofta används som dekorativa inslag i hemmet. Brinntiden är ofta många timmar och de finns i bredder och höjder. De finns både som runda och månghörniga. Blockljusen finns också i många olika färger och kan också ha dofter tillsatta som doftljusen har. Blockljus tillverkas vanligtvis av paraffin eller stearin.
- Kronljus är smala ljus som används i ljusstakar. De fyller sin plats vid fina middagar och andra formella evenemang. Kronljus påminner väldigt mycket om antikljus men skillnaden är att kronljus är mer raka med en klockliknande avsmalning i toppen medan antikljusen koniska och oftast smalnar av hela vägen upp till toppen. Ursprungligen kom kronljusen till för att användas i ljuskronor, i ljuskronor är det önskvärt med ljus som brinner med en fin låga och som inte rinner. Kronljus tillverkas oftast av stearin eller paraffin.
- Antikljus är, precis som kronljus smala och höga ljus som används i ljusstakar. De är lite finare och fyller upp sin plats på bordet vid finare middagar. Antikljus tillverkas för det mesta i stearin eller paraffin. Antikljus kallas även rustikljus.
- Värmeljus är små, runda ljus med en metall- eller plastkopp för ljusmassan. De används ofta i ljuslyktor för att skapa en mysig atmosfär eller för att hålla drycker och mat varm. Värmeljus är vanligtvis gjorda av paraffin.
- Doftljus är ljus där man har tillsatt parfym eller någon annan form av arom som ger en behaglig doft när de brinner. Doftljus används ofta för aromaterapi eller för att skapa en avkopplande atmosfär eller för att få en härlig doft i hemmet. De tillverkas oftast av olika vaxer, bland annat inklusive paraffin, sojavax och stearin.
- Pelarljus liknar blockljus men är ofta högre och smalare. De kan användas som en central del av dekorationen på bordet eller i andra delar av hemmet. Pelarljus görs oftast av stearin eller paraffin.
Stearin vs. paraffin
Det finns flera skäl att välja stearin istället för paraffin när det kommer till ljus. Stearin, som är förnybart och biologiskt nedbrytbart, har en betydligt lägre miljöpåverkan än paraffin som oftast är baserat på fossil olja. Stearin avger mindre rök och sot än paraffinljus, vilket är bra för inomhusluften, väggarna och taket. Sotpartiklar från paraffinljus kan innehålla skadliga kemikalier som kan påverka hälsan negativt, särskilt i dåligt ventilerade utrymmen. Ljus av stearin tenderar att ha längre brinntid än paraffinljus och räcker därför längre, vilket kan motivera det något högre priset på stearin.
Säkerhets- och hälsoaspekter
När det kommer till hälsa och säkerhet är det viktigt att vara medveten om vilka ljus du använder och hur de används. Ljus av stearin och olika vaxer är i allmänhet bättre för inomhusluften än paraffinljus eftersom de brinner med renare låga och ger mindre utsläpp av sotpartiklar.
Doftljus innehåller tillsatser som ger doften, beroende på vad man har använt så kan de innehålla allergener och kemikalier som kan påverka hälsan negativt. Därför är det viktigt att använda doftljus av hög kvalitet med naturliga dofter. Se också till att ljusen används i välventilerade utrymmen där de kan brinna med ren låga.
Fem tips för att minska sot från ljus
För att minska risken för sot från ljusen så bör du se till att de brinner så rent som möjligt. Om du följer de här fem tipsen så får du mindre sotbildning och renare inomhusluft och dina väggar och tak blir inte lika svarta.
- Undvik att ställa ljusen i drag, ljus som brinner där det är dragit flimrar när det blåser på dem och det leder till dålig förbränning och sotbildning.
- Se till att ljusen har tillräckligt med syre, undvik höga lyktor som begränsar luften till lågan. Lyktor som är höga och smala begränsar luftflödet och gör att ljuset brinner sämre med ökad sotbildning som följd. Använd helst lyktor som har en öppning i botten där luften kan komma in.
- Klipp veken om den blir för lång. Om veken blir för lång så brinner ljuset med större låga kan skapa mer sotpartiklar. Klipp ner veken till ca 5-7 mm om den blir längre.
- Tänd inte för många ljus. Ju mer ljus du har tända desto mer syre i luften förbrukas och det kan leda till syrebrist både för oss människor och för ljusen. När mängden syre i luften minskar så brinner ljusen med mindre ren låga.
- Köp ljus av bra kvalitet, helst med stearin eller vax. Billiga ljus har ofta en sämre veke och/eller ljusmassa som inte brinner lika rent som ett ljus av hög kvalitet. De brinner ofta inte lika länge så i slutändan blir det inte dyrare att köpa ljus av hög kvalitet.